wv logo

 

 

 

 


© Willighe Vanckenis - 2009

Willighe Vanckenis - Wie zijn wij

Willighe Vanckenis betekent “vrijwillige gevangenis”.Het is de titel van één van P.C. Hoofts Emblemata Amatoria uit 1611.

Toneelgroep Willighe Vanckenis inspireert zich sinds 2002 op de papegaai die zijn geopende kooi niet wil verlaten: een symbool voor de liefde. We werken aan theaterprojecten in vertrouwen en met zorg, binnen grenzen.

De vogel is blind noch doof. Zijn bestaan tussen zelf gekozen tralies benadrukt zijn verlangen naar de grenzeloze wereld erachter. Dat is alles wat zijn krakende verhaal het publiek vertelt, aan de andere kant van de kooi. Onze projecten hebben oog voor de tralies, de wereld, de papegaai en zijn lied.

Het lied

We spelen bij voorkeur repertoireteksten, of baseren ons op literatuur uit het verleden: de grote, oude theaterverhalen. We schuiven thema’s naar voren die voor onze tijd relevant zijn, met aandacht voor de spanning tussen groepen en individuen, de blik van de kijker, herhaling en patronen in een mensenleven, redenen voor samen zijn, en engagement.

De expliciete keuze voor traditionele bronteksten belet niet dat we in elke enscenering veel belang hechten aan de choreografie van het lichaam, en de architectuur van lichamen in de ruimte. Verder heeft onze “vrijwillige gevangenis” letterlijk “tralies”. We herbruiken immers dezelfde zorgvuldig ontworpen decorstukken in verschillende voorstellingen.

Tenslotte zetten we ook in op het spel van lichamen onderling, als antwoord op de tijdsgeest, die virtualiteit viert.

De tralies

We werken het liefst lang aan een project, minstens een jaar, met twee bijeenkomsten per week. Binnen de grenzen die regisseur Jerry Olbrechts uitzet en herschikt tijdens het creatieproces, tonen de performers zichzelf in hun performance. Zij houden ervan onvermoeibaar de laatste steen om te draaien, op zoek naar wat ze doen in het verhaal.

De wereld

Voor elk project herdenken we de ruimtes waarin we repeteren en optreden. Bijgevolg werken we regelmatig samen met andere groepen, niet per se artistieke. In het verleden hebben we de krachten vereend met scholen, minderheidsgroepen, artiesten en mensen die ons uitnodigden in hun huis. Spannende vrijheid ontstaat als we onszelf vastketenen aan een ontwikkelend verhaal, voortdurend verschuivend tussen ruimtes en grenzen, op zoek naar nieuwe logistieke middelen. Als nomaden.

In 2014 groeide het gevoel dat we onze verborgen kooi meer in de grote wereld moesten zetten. Deze tijden verwachten een open theatervorm, voor een divers publiek. Onze kleine, liefdevolle papegaaienwereld probeert nu nieuwe grenzen te overschrijden, van taal, computerschermen en identiteitsgroepen.

Wie zijn we?

Willighe Vanckenis is een losvast gezelschap van een 15-tal vrienden. Ze is ook een vzw, met in het bestuur Peter Ariën, Kim Bastaits en Jerry Olbrechts.


gdpr